Ilyenek a...

Elgondolkodtam ezen az "Ilyenek a pasik", "Ilyenek a nők" és efféle kijelentéseken. Nem szándékozom elemzésbe kezdeni, hogy valójában milyenek vagyunk. Sokfélék. Többnyire két lábunk, két kezünk és egy fejünk van. Igen, lehetnek általános, közös tulajdonságok akár biológiai okokból, akár neveltetésből, társadalmi elvárásokból kifolyólag. Az "Ilyenek a..." kijelentések viszont gyakran csak kardként szolgálnak, amivel odaszúrhatunk egy társadalmi rétegnek jobb esetben a vicc kedvéért, vagy egy csalódás miatt, mert egyszerűbb, mint az egyénben keresni a hibát vagy akár saját magunkban.

Vannak tulajdonságok, amiket az ember csak bele akar látni a dolgokba. Annyira, hogy ha az a dolog egy picit másmilyen, fel sem ismeri, vagy hamar kitörli az emlékeiből. Mintha minden nap megkínálnának minket különböző fajta fagyival, amiből a hét egy napján kapnánk csak citromot, mégis csak azt jegyeznénk meg. Az eper, a vanília és a többi, mintha ott se lett volna. Ha pedig következő héten ismét a citrom a soros, azt mondjuk: "Mindig citrom... Ilyenek ezek a fagyik..." Arról nem is beszélve, ha mi is citromos fagyik vagyunk, csak nem vesszük észre.

Más esetben az ember nem is tudja, hogy a gondolat tárgyának milyennek is kéne lennie. Hol így, hol úgy szeretné elképzelni. Esetleg egyszerre két, egymást ütő tulajdonsággal szeretné felruházni, amiknek hiányában azt hibásnak látja.

Az érem másik oldala, amikor rólunk alkotnak véleményt közvetlenül vagy közvetve, amit pedig reflexből, határozottan elutasítunk és kikérjük magunknak. Ezzel magunkat védve és az egész csoportot, amibe tartozunk, pedig talán szükségtelen is volna. Kell egy kis humorérzék és egy kis önirónia. Ha meglátogatna E.T. és azt mondaná, hogy ezek az emberek minden nap éhesek, az ellen sem kellene tiltakozni, mert igaz.

Van, amin nem tudunk változtatni. Együtt kell élni vele.

Talán egyszerűbb azt gondolni, hogy mi vagyunk középen, és körülöttünk őrült meg a világ, de ez annyiban téves, hogy mi is a világ része vagyunk, és vele együtt valaki körül éppen olyan őrültek.

Na jó... Van, aki egy picit tényleg őrültebb a többinél.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés

Új hozzászólás